Pasasta amadina
Stran 1 od 1 • Share •
Pasasta amadina

Joško- V.I.P.

- Število prispevkov: 221
Datum registracije: 19/09/2010
Starost: 62
Pasasta amadina (Amadina fasciata)
Z veseljem predstavim to malo manj znano ptico, ki izhaja iz Afrike.
Pasasta amadina je velikosti kanarčka, vendar bolj krepke konstrukcije. Značilna barva je svetlo rjava
z lisami ali bolje neenakomernimi luskami. Samec ima rdeč pas čez grlo, ki ga proti kljunu obdaja belina.
To dvoje ga izrazito loči od samice. Mladiči goliči so skoraj črni in se specifično oglašajo. Najbrž je to oglašanje povzročilo, da jih nerade sprejmejo nadomestne matere, galebčki in cebrice. Morda tudi zato ni tako pogosto viden.
Osebno sem jih pred leti uspešno razmnoževal in z njimi dosegel lepe uspehe na tekmovanjih.
Posebno rad sem tekmoval v kolekciji, ker delujejo harmonično in im sodnik nima kje kaj vzeti.
Pojavijo se tudi v mutaciji z oranžnim pasom. Druge mutacije do sedaj še nisem zasledil.
Rad bi vas opozoril na morebitno zamenjavo s podobno rdečeglavo amadino (Amadina erythrocephala),
ki se razlikuje po enakomernem luskastem vzorcu trebuha in glavi, ki je cela rdeča.
Možni so tudi križanci med tema dvema vrstama.

Pasasta amadina je velikosti kanarčka, vendar bolj krepke konstrukcije. Značilna barva je svetlo rjava
z lisami ali bolje neenakomernimi luskami. Samec ima rdeč pas čez grlo, ki ga proti kljunu obdaja belina.
To dvoje ga izrazito loči od samice. Mladiči goliči so skoraj črni in se specifično oglašajo. Najbrž je to oglašanje povzročilo, da jih nerade sprejmejo nadomestne matere, galebčki in cebrice. Morda tudi zato ni tako pogosto viden.
Osebno sem jih pred leti uspešno razmnoževal in z njimi dosegel lepe uspehe na tekmovanjih.
Posebno rad sem tekmoval v kolekciji, ker delujejo harmonično in im sodnik nima kje kaj vzeti.
Pojavijo se tudi v mutaciji z oranžnim pasom. Druge mutacije do sedaj še nisem zasledil.
Rad bi vas opozoril na morebitno zamenjavo s podobno rdečeglavo amadino (Amadina erythrocephala),
ki se razlikuje po enakomernem luskastem vzorcu trebuha in glavi, ki je cela rdeča.
Možni so tudi križanci med tema dvema vrstama.

Alojzij- V.I.P.

- Število prispevkov: 672
Datum registracije: 19/10/2010
Starost: 54

Maja- Admin

- Število prispevkov: 827
Datum registracije: 02/05/2009
Starost: 22
Pasasta amadina

To je bela mutacija pasaste amadine.

Joško- V.I.P.

- Število prispevkov: 221
Datum registracije: 19/09/2010
Starost: 62

Maja- Admin

- Število prispevkov: 827
Datum registracije: 02/05/2009
Starost: 22
Re: Pasasta amadina
Zelo lepe vendar je naravna rjava barva lepša.

doberman- Član

- Število prispevkov: 130
Datum registracije: 04/12/2011
Starost: 16
Poznam to ptico.

mitja župančič- Član

- Število prispevkov: 60
Datum registracije: 04/12/2011
Starost: 17
rumena mutacija